Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Bærekraftig bygg

I Oppland kan du studere erverdige byggetradisjoner som i dag transformeres i utvikling av mer bærekraftige og energieffektive bygg og installasjoner. 

Tolstadskriden i Vågå - Klikk for stort bildeTolstadskriden i Vågå Inger Oddrun Sverkmo

I Oppland kan stavteknikk og laft i bygg fra mange hundreår studeres ved museene rundt omkring. Gjennom årene har byggene utviklet seg til avanserte installasjoner etter som strømforsyningen kom og senere ulike former for smarthusteknologi. Energieffektive og miljøvennlige materialer og bygg er et viktig satsingsområde på veien mot lavutslippssamfunnet.

Historisk tilbakeblikk - å fyre for kråka

Friluftsmuseet på Maihaugen på Lillehammer har utviklet en omvisning på en time og ett kvarter om utviklingen av energieffektivitet og teknologi i bygg gjennom flere hundre år. Den starter i ei årestue fra 1700-tallet og ender opp i et framtidshus fra 2000-tallet. Et nyttig perspektiv å starte med på turen.

Kontakt: Thorstein Hernes  Telefon: 900 16 639  Nett: www.maihaugen.no

Smarthus og smarthusteknologi

Fra og med 25. mai 2017 tilbyr Energisenteret et smarthusanlegg til formidling av framtidas teknologiske løsninger i bygg.

Kontakt: Bjørn Kleiven Telefon: 61 27 49 40  Nett: www.eis.no 

Passivhus / plusshus med egenprodusert energi

På Otta kan du studere et bygg, utformet som et passivhus og som produserer sin egen energi gjennom ulike typer energikilder. Klimalaben ved Nord-Gudbrandsdal videregående skole er ett av svært få slike bygg i Oppland. Dette huset er bygget av det som kalles mjøselement, nærmest som byggeklosser. Solcellepaneler, solfangere, luft til vann varmepumpe, vindmølle og gjenvinning fra ventilasjonsanlegg utgjør energiløsningen.

Kontakt: Inger Oddrun Sverkmo Telefon: 46 86 60 57 Nett: www.klimalab.no

Sist oppdatert 27.02.2017
Fant du det du lette etter?
Login for redigering